Annonse

Sov godt i en god seng

Søvn er viktig for oss mennesker fordi den hjelper til med å gjennomføre kroppens daglige prosesser. For å sove godt trenger man behagelige og komfortable omgivelser. Dette kan være alt fra sengen du sover i og soverommet, til støy, varme og lys.

Sengen er viktigst

Sengen er den viktigste delen av din søvn, det er her du ligger hele natten. Ettersom vi mennesker har forskjellige kroppslige behov, er også senger bygd opp ulikt. Du kan få senger i flere størrelser avhengig av om dere er en eller to som sover i sengen. Sover dere to personer i sengen, kan det være smart å investere i en dobbeltseng, slik at dere begge har tilstrekkelig med plass. Den vil også være i en viss hardhet eller mykhet, for å best mulig kunne støtt kroppen.

Et behagelig soverom

Rommet du sover i har en viktigere funksjon en det mange kanskje tror. Søvn blir høyt påvirket av rommets atmosfære, og dette skal være et behagelig og avslappende sted. Det viktigste er at det er god og frisk luft på soverommet. Om sommeren kan man gjerne sove med vinduet åpent hele natten. I de kalde vintermånedene kan det være bedre å lufte rommet ut før man legger seg i stede. For å sikre god søvn, burde du ha muligheten til å gjøre soverommet helt mørkt, her kan det være smart med lysblokkende gardiner.

Hvorfor er søvn så viktig?

Det har blitt gjennomført mye forskning på hvorfor søvn er så viktig for oss mennesker. Når kroppen sover, er den i en hviletilstand med nedsatt bevissthet. Det er her kroppen får mulighet til å restituere fra en lang dag med aktivitet. Dette er nødvendig for blant annet muskelbygging, og har vist seg å holde kroppen frisk fra sykdommer. Søvn er godt for hjertet og hjernen, og det er her den får tid til å prosessere det den har opplevd, som hjelper for hukommelsen.

Søvnmangel gjør oss ufokuserte og det blir vanskelig å gjøre de daglige oppgavene. Skal du for eksempel på jobb eller skole, er det viktig å få tilstrekkelig med søvn for å kunne gjøre en god jobb. Det har også vist seg å ha en påvirkning på reaksjonsevnen, og kan være utrolig farlig dersom du jobber i et yrke som krever konsentrasjon og presisjon. Dersom du skal kjøre bil på morgningen, er det viktig å ha sovet godt, slik at du ikke utsetter noen for en ulykke.

God søvn er viktig for deg og de rundt deg. Det blir mer behagelig å gjennomføre dagen, og du lar kroppen gjøre de nødvendige prosessene for å holde deg frisk. God søvn starter på soverommet og i sengen, endringer her kan gjøre stor forskjell på din søvnkvalitet.

Kommentarer er skrudd av for Sov godt i en god seng