Hemmelighold rundt mulig grunnlovstridig suverenitetsavståelse til EU

norske-poilitikere-avgir-mer-suverenitet-til-euRed. | NY1.NO

Etter en hastehøring med kun halvannet døgn frist ble hele Norges finanssektor underlagt EUs finanstilsyn i 2016. Formelt skjer vedtak gjennom EFTAs overvåkingsorgan ESA, som kopierer disse fra EU før de pålegges norske aktører. Forsker Ingrid Margrethe Halvorsen Barlund har forsøkt å sette seg inn i prosessene rundt den nye finansstrukturen, men får hverken tilgang eller innsikt i hvordan maktutøvingen foregår. Hun har bedt om innsyn, men fått avslag grunnet i at korrespondansen er “intern” og “untatt offentlig innsyn”. Forskere og media får ikke innsyn og hun advarer om at dette er et demokratisk problem. Vi får ikke sjekket om forvaltningen gjør som de skal, man får ikke engang tak på hvordan det er ment å fungere, uttaler hun til Rett24.no.

Et system rigget for å unngå grunnlovens bestemmelser
Senterpartiets fInanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik reagerer kraftig. Det er dette vi har fryktet med denne modellen. Det er et system som er rigget for å unngå Grunnlovens bestemmelser og bare føye seg etter det EU bestemmer, uttaler han til ABC-Nyheter. Et slikt hemmelighold er fullstendig uhørt i Norsk sammenheng, sier han og varsler at han vil be om dokumentinnsyn.

Kilder:
ABC Nyheter: Demokratisk problem med hemmelighold om EUs finansvedtak 
ABC Nyheter: Hemmelighold i EU og ESA om finanstilsyn over Norge
Rett24.no: Myndigheitsoverføring av finanstilsyn – kva skjer bak lukka dører?


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar