Forsker på dyrking av kunstig kjøtt

kunstig-mat-kjott-ekte-mat

På Nofimas avdeling i Ås i Akershus forskes det på dyrking av kunstig kjøtt. I prosjektet hentes det inaktive muskelceller fra levende dyr som brukes  som base for videre dyrking. Prosjektet har pågått i åresvis hvor det fokuseres på å utvikle en lønnsom produksjonsteknikk. Muskelcellene som utvikles mangler bindevev, og har derfor ikke  struktur som kjøtt enda. Derfor forsøkes det  å bruke kollagen som bindevev for å gi det kunstige kjøttet mer struktur som ligner ekte kjøtt. Muskelcellene dyrkes frem i et serum fra kalvefostre.

Forsker på plantebaserte erstatning for kjøtt
Internasjonale aktører som Nestlé, Tyson, Beyond Meat og Impossible Meat har allerede begynt omstillingen på overgangen til en plantebasert erstatning for kjøtt. Både Burger King og McDonalds  har plantebaserte burgere på menyen. I Akershus har de også et prosjekt for utvikling av plantebaserte produkter. Her brukes åkerbønner, gule erter, havre og bygg som råmateriale for kjøtterstatninger. Prosjektet er ledet av NMBU. Nofima, Nibio, Østfoldforskning og OsloMet via SIFO er også med.

Hva ønsker kunden?
Utviklingen av kunstige kjøttprodukter er i gang, men hva ønsker kundene? Ekte vare, eller mat produsert i et laboratorium? Er vi sikret innsyn i hvilke tilsetningsstoffer som brukes, eller vil Mattilsynet fortsette praksisen med at produsentene kan skjule ingredienser under samlebetegnelser?

Kilde: Teknisk Ukeblad


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar