Diett med høyt animalsk fettinnhold gir økt risiko for infeksjon og matforgiftning

forskning-fett-listeria-vestlig-diett-ny1_no

Det er ingen tvil om at en vestlig diett med høyt fett- og sukkerinnhold bidrar til fedme, men slike usunne matvaner påvirker mer enn midjen og hjerte. Irske forskere har nå funnet at det også øker folks risiko for smittsomme sykdommer og matforgiftning.

Forskere ved universitetet i Cork gjorde interessante funn etter å ha matet mus med en diett med høyt animalsk fettinnhold og lite fiber. En gruppe fikk et kosthold hvor 45 prosent av deres totale kaloriinntak var fra fett, mens en annen gruppe fikk en fettfattig diett med 10 prosent fettinnhold. Forskerne oppdaget at den fettholdige dietten ikke bare påvirket musenes immunsystem, men også deres tarmbakterier. Selv en kortsiktig diett av denne typen fører til endringer i immunforsvaret, samt sammensetningen av bakterieflora i tarmen, noe som reduserer immunsystemets effektivitet når det kommer til bekjempelse av smittsomme sykdommer.

En slik diett øker også celler i tarmen som er spesielt utsatt for listeria bakterien, som kan forårsake matforgiftning. Bakterien kan befinne seg i matvarer som meloner, smørbrød, smør, røkt laks og noen typer ost. Bakterien kan forårsake alvorlig sykdom, spesielt hos mennesker med svekket immunforsvar, eldre og gravide.

Sunt fett vs. usunt fett
Det vestlige kostholdet regnes generelt for å inneholde en rekke fettholdige og bearbeidede matvarer. Generelt preget av høy andel rødt kjøtt, mettet fett og “junk food”, samt tomme karbohydrater. I tillegg er den ofte preget av lite friske grønnsaker, frukt, sjømat, fjærkre og fullkorn. I tillegg til overvekt er denne typen diett ofte knyttet til høyt blodtrykk, hjerteproblemer og demens.

All fett bør derimot ikke fryktes. Matvarer som avokado, fet fisk, jomfru-olivenolje, egg, fett fra yoghurt og nøtter kan være næringsrikt, sunt og bør ikke unngås. Som alltid er det viktig å sikre et balansert kosthold og ikke la en bestemt type mat totalt dominere matvanene dine.

Kilder:

https://cora.ucc.ie/handle/10468/7680 (PDF dokumenter fra studie)

Biomedcentral.com – Short-term consumption of a high-fat diet increases host susceptibility to Listeria monocytogenes infection

Naturalnews – High-fat “Western” diet increases your risk of infectious diseases and food poisoning


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar