Voldsomme protester i Algerie

optoyer-algerie-afrika

Algerie er Afrikas største land og en viktig olje- og gasseksportør. Sahara-ørkenen i sør dekker over 85 prosent av landet. Her ble det funnet olje på slutten av 1950-tallet, som i dag er Algeries viktigste eksportvare. Samfunnet er preget av en blodig borgerkrig på 1990-tallet og et autoritært regjeringsparti som har styrt siden 1962.

Smile Revolution
16 februar 2019 startet det som blir omtalt som “the Smile Revolution” i Algerie. Protestene startet ti dager etter at Abdelaziz Bouteflika kunngjorde sin kandidatur for en femte presidentperiode. 82 år gamle Bouteflika har vært president i det nordafrikanske landet i 20 år.

Det protesteres for et fritt og demokratisk Algerie. Demonstrantene krever blant annet at president Bouteflika og hans indre sirkel trekker seg og innfører et folkevalgt styre. Bouteflika har sagt han ikke vil stille til nytt valg, men folket mener han trekker ut prosessen.  Halvparten av Algeries befolkning er under 30 år med stor arbeidsledighet og sosial nød.

——————–

Moussa Bourefis fra Algerie og bosatt i Norge skriver følgende:

Norsk- algeriske statsborgere og noen av deres venner fra forskjellige nasjonaliteter, kvinner, menn og barn, står i dag sammen og viser støtte til sitt folk gjennom denne fredelige protesten. Ja, sitt folk som er i ferd med å gjennomføre et av de vakreste og fredeligste opprør i det 21. århundre mot militære og korrupte gjenger som har herjet i Algerie siden selvstendigheten i 1962.

For de som ikke vet, Så fikk Algerie sin geografiske selvstendighet etter 132 år med fransk blodig kolonisering gjennom frigjøringsrevolusjonen mellom 1954-1962. Men dessverre ble uavhengigheten beslaglagt av en gruppe falske opprørere som til dagen i dag styrer landet med korrupsjon og tyranni og tvinger den unge generasjonen til migrasjon. Dette med støtte fra noen vestlige regjeringer.

Disse kriminelle gjengene har våget å vende seg mot viljen til folket i 1992 og dermed førte landet inn i et blodig tiår. Deretter har de endret grunnloven flere ganger for å gi nåværende president Abdelaziz Bouteflika juridisk mulighet til å styre landet i 20 år gjennom fire sammenhengende perioder gjennom fuskede valg.

Disse kriminelle gjengene har overskredet alle juridiske og moralske grenser ved å holde Bouteflika i presidentstillingen til tross for sykdommen han lider av og at han ikke har talt eller henvendt seg til det algeriske folk siden 2012.

Det var en erklæring om at presidenten blir nominert til femte mandat som fikk millioner av algeriere til å gå ut i fredelige demonstrasjoner siden fredag, 22 februar 2019 i et vakkert folkelig opprør som hele verden er imponert over. Disse demonstrasjonene holdes fortsatt til folket oppnår et regimeskifte og en demokratisk stat dannes.

Likevel, fortsetter regime å holde på makten og prøver å lure det algeriske folk gjennom en melding på vegne av den syke presidenten, mandag 12 mars 2019, der de erklærer å utvide presidentens periode som ender 18 april og utsetter presidentvalget i åpenbar strid med grunnloven og med opprettelse av “Den samlende uavhengige nasjonale symposium” i et desperat forsøk på å slukke det folkelige opprøret og rehabilitere regimets symboler.

Algeriere samles her i dag, på lik måte som andre algeriere i verden, for å avvise forslagene til regime og for å insistere på videreføring av de fredelige demonstrasjonene til regime gir seg og legger til rette for en endring til et demokratiske system i Algerie.

Algeriere som møter opp i dag vil minne det norske parlament og regjeringen om deres juridiske og moralske ansvar for å støtte det algeriske folks rett til fredelig demonstrasjoner og selvbestemmelse, og til å etablere en demokratisk stat som respekterer de individuelle og kollektive frihetene som er nedfelt i menneskerettighetserklæringen og internasjonale konvensjoner.

Oslo, 16. mars 2019, Moussa Bourefis


Kilder:

Wikipedia.org: 2019 Algerian protests
Aftenposten.no: Algeries president dropper gjenvalg etter masseprotester
Klartale.no: Hva skjer videre i Algerie?
AbcNyheter.no: Voldsomme protester i Algerie


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

One Thought to “Voldsomme protester i Algerie”

  1. Preben

    Får håpe Nato ikke skal bombe de til fred… Det gikk jo skikkelig bra for Libya…

Legg igjen en kommentar