Stoltenberg: Angrer ikke – Anser ikke bombing av sivile som “krig”

libya-for-etter-bilde-before-after-war-nato-jens-stoltenbergRed. | NY1.NO

Libya rapporten er offentliggjort og kan fra et uavhengig synspunkt anses som en hvitvasking av en ellers skitten krig. Rapporten tar ikke et oppgjør med krigsforbrytelsene, utført av norske jagerpiloter, etter vedtak fattet en håndfull norske politikere. Beslutningen om å gå til krig mot Libya ble tatt av en liten gruppe rundt Jens Stoltenberg. En gruppe uten mandat fra regjeringen til å gå til krig mot et annet selvstendig land.

Brøt Stoltenberg og Støre grunnloven?
Grunnloven paragraf 25 er klar på at det kreves samtykke fra Stortinget for å gå til krig. Den lyder som følger: Landvernet og de øvrige tropper som ikke kan henregnes til linjetroppene, må aldri uten Stortingets samtykke brukes utenfor rikets grenser. 19. mars ble det fattet vedtak om å sende inntil 6 F-16 fly for å delta i bombingen av Libya. Dette uten Stortingets samtykke som kreves ifølge grunnloven.

Libya før og etter
Før bombingen var Libya det mest fremgangsrike landet i Afrika. Helse og medisinsk hjelp var gratis. Nygifte mottok 50.000 dollar av regjeringen, tilsvarende rundt 385.930 norske kroner etter dagens valutakurs. Gaddafi gjennomførte verdens største irrigasjonsprosjekt for å kunne transportere rent vann til alle. Libya hadde nesten ingen utenlandsgjeld. Prisen på drivstoff lå på 0.,14 dollar, tilsvarende omtrent 1 krone pr. liter og folk hadde nok mat. I dag, flere år etter bombingen av Libya, er landet i kaos. Flere ulike grupperinger kjemper om makten. Kvinner har mistet sine rettigheter og landet er overtatt av ekstremistiske islamske krefter som ser på likestilling som en vestlig perversjon. Det gamle regimets våpenlagre har funnet veien til militante islamister over store deler av Nord-Afrika og Midtøsten, og Libya er blitt et senter for slavehandel. Libya sin gjeld har også økt fra under 2 prosent til hele 36.39 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2014.

Krig/ ikke krig?
Under redegjørelse, og den påfølgende debatten i Stortinget 29. mars 2011, påstod Stoltenberg at i folkerettslig forstand var Norge ikke i krig med Libya. Forsvarsdepartementet vurderte det motsatt, at Norge var i krig. Det fremkommer av skriv som Forsvarsdepartementet oversendte Forsvarsstaben fem dager tidligere, om de folkerettslige rammebetingelsene for norske styrker i Libya. I sin redegjørelse for Stortinget 9.mai 2011 sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at «for oss dreier det seg om å fremme dyptgripende verdier vi tror på.»

Mener Libya-krigen var bygd på løgn
NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander. Mediene og neokonservative politikere hevdet at Gaddafi bombet sitt eget folk, at han benyttet afrikanske leiesoldater, og at byen Benghazi sto overfor et folkemord. Nå vet vi at alt dette var løgn, uttaler Tunander, som er professor emeritus ved Institutt for fredsforskning. Det britiske parlamentets utenrikskomité har i sin rapport fra 2016 vist at det ikke var dekning for disse påstandene. I praksis støttet Norge og andre allierte opp om rasistiske islamister som drepte afrikanere og tvang flere hundre tusen svarte til å flykte fra Libya, forteller han til NTB.

Bombet sivile mål
Ifølge Brennpunkt på NRK var det opp til pilotene å plukke ut egne mål og det ble blant annet bombet i tettbygde bystrøk. En av pilotene uttaler at han opplevde å se mennesker på bakken flykte vekk etter at en av hans bomber traff målet, andre lå døde igjen. NATO og Norge sin offisielle linje var at bombemålene var nøye utvalgt, og basert på førstehånds etterretning, men de norske pilotene forteller at de som oftest måtte velge ut bombemål selv. Militære kilder har avslørt at to norske F16 fly bombet Gaddafis residens i Tripoli mandag 25.april 2011. Tre mennesker ble drept og 45 såret i angrepet, blant dem flere barn. I et intervju med NRK sier Stoltenberg at han ville ha tatt den samme beslutningen i dag.

Målet bak krigen
Både daværende president Obama og ledelsen i NATO, den britiske statsministeren David Cameron og den franske presidenten Nicolas Sarkozy var klar på at målet for bombingen i Libya var å fjerne Gaddafi fra makten. Dette avviste den norske regjeringen.

Takk for redigering av video om Libya-rapporten til Hangmansnews.com

Kilder:
LovData.no: Kongeriket Norges Grunnlov
Regjeringen.no: libya-rapporte (PDF)
GlobalResearch: From Africa’s Richest State Under Gaddafi, to Failed State After NATO Intervention
Abcnyheter: Stoltenberg og Forsvarsdepartementet var uenige om Norge var i krig i Libya
ABCnyheter: Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn
Steigan.no: Stoltenberg og Støre brøt grunnloven!
NRK Libya-piloter-snakker-ut
Dagsavisen.no: taushetens-terror
NRK: Stoltenberg om Norges Libya-bombing: – Ville ha gjort det samme igjen
CountryeEcnomy.com: Libya National Debt


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

One Thought to “Stoltenberg: Angrer ikke – Anser ikke bombing av sivile som “krig””

  1. David

    Var det ikke noe slikt som at Stoltenberg mente at Libya ikke kunne skyte tilbake på norske soldater fordi vi “ikke var i krig”?

Legg igjen en kommentar