Don-Ju – Nord-Koreas unge elite

nordkorea-unge-elite

Til og med Nord-Korea har de senere år klart å fostre sin egen elite som har til salt i grøten. Den unge eliten begynte vokse frem på 2000-tallet og særlig etter Kim Jong-Un kom til makten i 2010. Nord-Koreas elite kalles Don-Ju, “penge-mestere”, og har gjerne norsk laks eller biff til 50 dollar på menyen. Disse “mestere av penger” er arvinger av rike foreldre eller er selvgjorte millionærer og har vanligvis statlige stillinger. Don-Ju’ene har også sin egen bydel kalt Pyonghattan i hovedstaden Pyongyang der de kan boltre seg fritt med likesinnede.

Med moteklær fra H&M, i joggesko fra Nike og med andre vestlige varer tilgjengelig for Nord-Koreas penge-mestere henger de gjerne på hippe kafeer med en kopp kaffe til en pris opptil 9 dollar, mens vanlige folk må leve med og klare seg med kun 10 dollar i måneden. Nord-Koreas leder Kim Jung-Un kan se ut til og gradvis å bryte med sin far og bestefars linje med total isolasjon og sakte men sikkert slippe til markedskreftene. Ihvertfall for noen få, de en prosent rikeste i landet.


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar