Datatilsynet: Nei til masseovervåking av norske borgere

datatilsynet-nei-total-overvaaking-norske-borgere
I oktober 2016 anbefalte Lysne-utvalget et forslag hvor alle nordmenns kontakt med utlandet via telefon og Internett skal overvåkes. Systemet kalles “digitalt grenseforsvar”. Datatilsynet sier nå nei til slik masseovervåking og skriver på sine nettsider: “Digitalt grenseforsvar slik det er foreslått kan legge til rette for storstilt overvåkning av norske borgere. Det er fare for at vi alle vil legge bånd på oss når vi vet at vår kommunikasjon kan overvåkes. Det er også stor sannsynlighet for at dataene brukes til andre formål og av andre myndigheter enn E-tjenesten. Vi sier derfor et klart nei til forslaget.”

En nylig EU-dom avgitt har allerede slått fast at masselagring av data er ulovlig. Svenske Telenor har sluttet umiddelbart å lagre trafikkdata i Sverige som følge av dommen.

Kilder:

Datatilsynets personvernblogg
Court of Justice of the European Union (PDF)


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar