EU-dom kan slå beina under ny overvåkingslov

I 2014 ble igangsettelsen av datalagringsdirektivet stoppet etter en avgjørelse i EU-domstolen. nå kan en ny EU-dom slå beina under enda et forsøk på generell masseovervåking av befolkningen.

I oktober anbefalte Lysne-utvalget et forslag hvor alle nordmenns kontakt med utlandet via telefon og Internett skal overvåkes. Det gjelder ikke kun hvem du har kontakt med, men også innholdet i den kontakten. Forslaget gjelder alle nordmenn og er ikke rettet spesielt mot de som er mistenkte for noe kriminelt.

Fristen for høringsutvalget er satt til 6 januar 2017, men en nylig EU-dom avgitt forrige onsdag har slått fast at masselagring av data er ulovlig. “Dommen er et argument for at et digitalt grenseforsvar ikke bør innføres.” uttaler Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til digi.no “Lagring av teledata er spesielt alvorlig fordi det gir et veldig detaljert bilde av hvordan folk lever livet sitt og kan gi den enkelte borger en følelse av å være under konstant overvåking.” Svenske Telenor slutter umiddelbart å lagre trafikkdata i Sverige som følge av dommen. Konsekvensene av kjennelsen kan i første omgang bli styrket personvern i land som Sverige og Storbritannia.

Kilder:
Digi.no: datatilsynet-eu-dom-om-masselagring-svaert-viktig
Court of Justice of the European Union (PDF)
lysne-ii-utvalgets-rapport-2016 (PDF)


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

2 kommentarer til “EU-dom kan slå beina under ny overvåkingslov”

  1. Dette var uhyere interressant , fordi myndighetene nå er iferd med å rvinge alle landets bebyggere til å innstallere ny “smartmåler” som vil sende dato hele døgnet underpåskudd av at det blir enklere for oss å kontrollere strømregningen. -Smartmålere» (AMS – Automatisk MålerSystem) sender trådløst på måter vi vet er skadelige, og folk blir syke av dem: Kloden rundt rapporteres det nå om folk som blir syke eller føler ubehag etter at «smartmålere» ble installert. Det fins en god del anekdotisk stoff og YouTube-videoer som forskere kan trekke på skulderen av, men også enkelte forskningsresultater som rapporterer en rekke nye plager – søvnløshet, hodepine, tinnitus, utmattethet, vansker med å tenke, dysestesi (unormale følelser i huden) og omtåkethet (Lamech “2014”:http://gallerigrabolsodegarden.com/2016/12/30/soknad-om-fritak-av-innstallasjon-av-automatisk-strommaler/
    The truth about “Smart meters”:https://www.youtube.com/watch?v=v4HsxNG2-4M&t=1224s

  2. […] En nylig EU-dom avgitt har allerede slått fast at masselagring av data er ulovlig og ville trolig s… Svenske Telenor har sluttet umiddelbart å lagre trafikkdata i Sverige som følge av EU-dommen. […]

Legg igjen en kommentar