De rikeste selskapene betaler nesten ikke skatt

skattRed. | NY1.NO
Google, Facebook og Apple. Hva har disse selskapene til felles? At de nesten ikke betaler skatt. Google bruker skattetriks som har spart selskapet for milliarder av dollar. I 2015 sparte Alphabet, som er Googles morselskap, rundt 31 milliarder kroner i skatt gjennom å sluse hele 129 milliarder kroner til et irsk skallselskap i skatteparadiset Bermuda. Et skallselskap er et selskap som ikke har noen signifikant kapital eller aktivitet. Et såkalt skallselskap kan ha legitime forretningsaktiviteter, men normalt brukes det likevel som en hovedkomponent i svart økonomi.

Andre teknologiselskaper bruker Irland for å spare skatt. Triksingen er midlertidig blitt møtt med motstand fra amerikanske og Europeiske myndigheter. Ifølge undersøkelser utført av EU-kommisjonens inngikk Apple og Irland skatteavtaler som gjorde det mulig for selskapet å betale tilnærmet ingen skatt i Europa i 2014.

I løpet av 2014 betalte Facebook kun 57.697 kroner i skatt. Rapporter viser riktignok at selskapet hadde et tap på 353 millioner, men det er etter å ha utbetalt hele 439 millioner kroner i diverse bonuser. Det kan virke som genuin giverglede når Mark Zuckerberg kunngjør at han skal donere 99% av Facebook’s aksjer til veldedighet. Ved nærmere øyesyn så viser det seg at det mer handler om unntagelse fra skatt. Pengene går til selskapet Chan Zuckerberg Initative, som er et LLC selskap, og ikke en veldedig stiftelse.


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar