Vil tvinge alle til å betale NRK-skatt

nrk-dyrest-i-verden
Det nye forslaget til finansiering av NRK går ut på å finansiere statskanalen over skatteseddelen. På denne måten ønsker politikerne at alle skal betale for kanalen, uansett om de bruker den eller ikke. Norge kan dermed få en ny form for øremerket medieskatt. Finland har allerede en lignende skatt hvor finansiering av rikskringkasteren går via inntektsskatten.

Folkets kanal?
Om man ønsker at alle skal betale for en kanal så skulle man tro den bør være for alle. En slik kanal bør være objektiv, men samtidig modig nok til å belyse sensitive tema. Kan en kanal som mottar statsstøtte være fri og uavhengig? Det kan være vanskelig når man operer under nåde om finansiering fra staten. Et eksempel på sensur er saken da statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Grete Faremo ble anmeldt for krigsforbrytelser og medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten for bombingen av et annet selvstendig land, Libya, som da var Afrikas mest fremgangsrike land. Saken ble stanset internt i NRK før den så dagens lys.

Ytringsfrihet, eller sensur?
Er NRK en kanal hvor ytringsfriheten blomstrer, hvor saker blir belyst fra flere vinkler, eller er det en kanal med en forhåndsbestemt agenda uten mulighet for kommentarer? En periode var det mulig å kommentere på nyheter på NRKs nettsider. Der var det mange friske meninger og tydeligvis ble meningene litt for friske fordi muligheten til å kommentere ble raskt fjernet. Siden da har det kun vært mulig å kommentere på noen svært få utvalgte artikler. Vi stiller spørsmålet: Er NRK en kanal for folket, eller en etterdønning fra fordums tid som ønsker å fortsette sitt kringkastingsmonopol tvangsfinansiert av et folk uten mulighet for egen ytring?

NRK er Europas dyreste statlige mediehus, Sannsynligvis verdens dyreste. Siden år 2000 har NRKs lisensinntekter steget fra omtrent 2,8 milliarder kroner årlig, til 5,1 milliarder i 2013.


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

6 kommentarer til “Vil tvinge alle til å betale NRK-skatt”

 1. David

  Dette vil jo fortsatt sikre å ivareta pressens, dvs. den fjerde statsmakts, viktige rolle som kontrollør og samfunnsrefser av den ordinære statsmakten.

 2. Trygve

  Alt blir bakt inn i skatten. Alle liker jo skatter man ikke merker man betaler….

 3. Da får også alle betale bompenger, for alle er brukere av veinettet. Alle. Ikke alle bruker NRK, det er det mange som har kvittet seg med – meg selv inkludert – og det vil være grovt urettferdig å belaste oss med ekstraskatt på noe vi ikke vil ha, mens veinettet som er langt viktigere altså skal gå fri. Dette er ren overgrepspolitikk.

 4. Personlig har jeg gitt bort fjernsynet , jeg har aldri skjønt hvorfor man skal betale dobbelt når man som jeg hadde parabol og betalte 539 kroner pr.mnd inkludert nrk .
  Dessuten er det liten hensikt å støtte opp om nrk .

 5. […] ytring. I tillegg til at de har fjernet muligheten til å kommentere ønsker nå politikere at Norges befolkning skal bli tvunget til å betale NRK avgift over skatteseddelen, selv om de ikke bruker kanalen. TV2 har tatt vekk muligheten til å kommentere på de aller fleste […]

 6. […] by lablogic – 26. august 20170 En spørreundersøkelse i Nettavisen viser at 85 prosent mener NRK-lisensen bør fjernes. 11 prosent mener den bør stå på samme nivå som i dag og 4 prosent synes den kan økes. 10..857 mennesker har stemt (26/08-2017). Til tross for et stort flertall for å fjerne lisensen og nedgang i seertall, ønsker politikerne å tvinge det norske folk til å betale over skatteseddelen. […]

Legg igjen en kommentar