Facebook betaler nesten ingen skatt

Facebook unngår skatt
Hvorfor er det slik at du og jeg betaler store deler av lønnen vår i skatt, pluss alle andre avgifter på toppen, mens gigantselskaper som Facebook slipper unna med lommerusk? I løpet av 2014 betalte Facebook kun 57.697 kroner i skatt. Rapporter viser riktignok at selskapet hadde et tap på 353 millioner, men det er etter å ha utbetalt hele 439 millioner kroner i diverse bonuser. I januar 2015 rapporterte Facebook sin globale fortjeneste for fjerde kvartal på over 6 milliarder, en økning på 34% fra samme periode ett år tidligere.

Det kan virke som genuin giverglede når Mark Zuckerberg kunngjør at han skal donere 99%, omtrent 390 milliarder kroner, av Facebook’s aksjer til veldedighet. Ved nærmere øyesyn så viser det seg at det mer handler om unntagelse fra skatt. Pengene går til selskapet Chan Zuckerberg Initative, som er et LLC selskap, og ikke en veldedig stiftelse. Dette muliggjør alt fra å investere i private selskaper samt veldedige innsats og delta i politikk.

Zuckerberg vil fortsatt ha kontroll over alle aksjene donert til initiativet, og at han vil fungere som organisasjonens leder i overskuelig fremtid. Forfatteren Robert W. Wood bemerker at Zuckerberg’s beslutning om å donere aksjer i stedet for kontanter er et forretningvedtak som gir mye større mulighet til å unngå å betale skatt. Med aksjer, får giveren et fradrag for veldedig bidrag basert på markedsverdien av aksjene.

Kilder:
buzzfeed.com
usuncut.com
BBC


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

One Thought to “Facebook betaler nesten ingen skatt”

  1. […] løpet av 2014 betalte Facebook kun 57.697 kroner i skatt. Rapporter viser riktignok at selskapet hadde et tap på 353 millioner, men det er etter å ha […]

Legg igjen en kommentar