Vil utvinne vann på Mars

Mars - illustrasjonsbilde
Å dra til Mars uten vann er håpløst om man vil overleve. Men det vil det europeiske romagenturet ESA gjøre noe med. De ønsker å sørge for at fremtidige reisende til Mars har rikelig med vann uten å måtte ha det medbrakt. I stedet skal vann fra Mars gjøres klart til inntak. Inntil for et par måneder siden var astronomer verden over overbeviste om at Mars var gold og tørr.

Ved hjelp av infrarøde bilder har NASA sine forskere bevist at det fortsatt er flytende vann på Mars. Men det finnes bare i små mengder, og det er svært saltholdig. Det er dette vannet ESA har tenkt å rense for å bruke til avlinger, matlaging og drikkevann. I første omgang vil det bare være svært små mengder vann som kommer gjennom filtreringsanordningen, som er utviklet i Sverige og kan rense 50 liter vann på et Mars-år – 687 dager på Jorden.

Hvis oppdraget blir en suksess, er håpet at prosjektet kan skaleres opp i størrelse og etterhvert kunne generere vann til fremtidige Mars-kolonier.


Ønsker du å støtte uavhengig presse? Da handler du økologisk hos KostholdsButikken.no
Del denne artikkelen:

Relaterte artikler

One Thought to “Vil utvinne vann på Mars”

  1. Jon jon

    hva skal man med vann på mars?

Legg igjen en kommentar