Fri presse? Rapport om internettfrihet finansiert av selskapene de undersøker

Internettsensur
Internettsensur

NRK publiserte nettopp en artikkel om internettsensur. I artikkelen henviser de til en rapport om frihet på nett. Rapporten peker ut blant annet Russland, Kina, Egypt, Saudi-Arabia og Iran som land uten internettfrihet. Bortsett fra Island er ikke Norden ikke tatt med. Usa, England, Australia og Island er steder pekt ut hvor internett er fritt.

Det viser det seg imidlertidig at freedomhouse, som har utarbeidet rapporten, er sponset av de aller største selskapene på nett. Selskap som selv har blitt sterkt kritisert for sensur. Sponsorer inkluderer: Google, Facebook, Yahoo, Twitter og myndighetene i USA.

Som dokumentert av EFF så er denne rapporten i det aller minste mangelfull, grunnet blant annet Facebook sin mangelfulle rapportering av sensurte innlegg i USA. Så er spørsmålet: Kan vi stole på en rapport utarbeidet av en organisasjon, som er avhengig av støtte fra nettopp de selskapene de skal rapportere på?

 

Finansiert av
Finansiert av

Kilder og referanser:

EFF Electronic Frontier Foundation – Facebook sensur
Fortune.com
Sensurert av facebook for sin mening
Facebooks skal sensurere “falske historier”
Freedomhouse
Google sensur
Google sensurer adblock
Sensur av Twitter
Twitter sensur
NRK sin artikkel

Artikkelen vil bli oppdatert med kilder og referanser

Share This:

Related posts

3 Thoughts to “Fri presse? Rapport om internettfrihet finansiert av selskapene de undersøker”

 1. Ben Raw

  Hvem er det som “kontrollerer” internett egentlig? Er det en nasjon, organisasjon e.l.???

  1. Ole

   Godt spørsmål. Tror det har vært en uavhengig organisasjon, men at det er vedtatt nye lover som gir stater mer makt til å bl.a. sensurere. Norge har også begynt å sensurer, riktignok med piratbay, men det stopper vel ikke der

   1. Ben Raw

    Hmmm, men da kan også andre uønskede sider etter hvert evt bli ulovlig og sensureres- slik som Amnesty og Transparancy International.. Kanskje disse allerede er blitt sensurert i noen nasjoner??

Leave a Comment